طراحی سایت ریسپانسیو امروزه آنقدر اهمیت دارد که تمام پروژههایی که توسط گروه طراحی وب بالسا پیادهسازی میشود به صورت ریسپانسیو میباشد. در گذشته از قالب ریسپانسیو در طراحی سایت فروشگاهی و طراحی سایت شرکتی استفاده نمیشد و اگر مشتری درخواست طراحی وب سایت ریسپانسیو داشت باید هزینه جداگانه پرداخت میکرد و تیم طراحی دوباره برای یک سایت وقت میگذاشت و کدهای سایت را اصلاح میکرد. اما امروزه برای صرفهجویی در زمان و هزینه شرکت و مشتریان از همان ابتدا طراحی سایت ریسپانسیو توسط شرکت ارائه میشود و این قابلیت تاثیری بر روی هزینه طراحی سایت ندارد زیرا ریسپانسیو بودن یک قابلیت مهم برای رابط کاربری به حساب میآید.
آمار تکاندهنده بهرهمندی نیمی از مردم کشورمان از گوشیهای هوشمند و بالاتر از آن، آمار 70 درصدی بازدید از وبسایتها با گوشیهای همراه و تبلتها، جای هیچ شک و شبههای در لزوم طراحی سایت ریسپانسیو و ساخت وب سایت واکنش گرا پاسخگو باقی نمیگذارد. امروز، نه تنها برای افزایش بازدید و ارتقاء سطح بازاریابی اینترنتی، بلکه اگر فقط قصد دیده شدن سایتمان را هم داشته باشیم، باید به ریسپانسیو کردن آن فکر کنیم.
در طول چند سال سابقه فعالیت در صنعت جوان طراحی وب، انجام پروژههای متعدد طراحی وب و کسب مهارت در ساخت سایتهای ریسپانسیو ، از گروه طراحی وب بالسا، چهره ای سرشناس در این زمینه ساخته است. ما مفتخر به سرویسدهی مناسب به مشتریان عزیزی هستیم که با دیگر نقاط دنیا ارتباط دارند و خوشحالیم که با ساخت سایتهای واکنشگرا و پاسخگو، نقشی اندک در شکلگیری تصویری خوب، از کسب و کار مشتریانمان داشته باشیم.
طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟
منظور از طراحی سایت ریسپانسیو این است که یک سایت نسبت به سایز صفحه نمایشگر دستگاههایی مانند موبایل، تبلت یا لپتاپ واکنش نشان دهد که در زمان لود سایت وب سایت دچار به هم ریختگی نشود. با توجه به گسترش دیجیتال مارکتینگ توسط موتورهای جستجو هر روز بر اهمیت ریسپانسیو بودن سایت افزوده میشود و برای کاربر اهمیت دارد که زمانی که سایتی را با موبایل یا تبلت بازمیکند نیازی به زوم کردن و اسکرول افقی نداشته باشد و با یک دست بتوان به راحتی در میان منوهای سایت جابهجا شد. دراین جابهجایی نباید آیتمهای مختلف صفحه از دسترس کاربر دور بماند و یا دچار بههمریختگی شود. بنابراین منوی اصلی سایت در حالت نمایش موبایلی از حالت نوارمنو به حالت تاگل منو تغییر میکند. بنابراین اندازه صفحه نمایش شما تعیین میکند که سایت در دستگاه شما به چه صورت نمایش یابد. به ریسپانسیو بودن سایت اصطلاحا واکنش گرا یا انطباقپذیر هم گفته میشود. طبق تعریف ویکی پدیا، طراحی سایت ریسپانسیو یک امتیاز است که برای تمام مشتریان وبرمز در نظر گرفته میشود.
گوگل از سال 2015، طراحی سایت ریسپانسیو را یکی از عوامل رتبه بندی اعلام کرد.
اهمیت طراحی ریسپانسیو در تجربه کاربری
نکاتی که در طراحی سایت ریسپانسیو مورد توجه قرار میگیرید در واقع نکات مهمی است که توسط تجربه کاربری (User experience) تعیین شده است. قوانین مربوط به تجربه کاربری به فرآیندی گفته میشود که در طی آن محصول دچار تغییراتی میشود که استفاده از آن برای کاربر ساده و لذتبخش میشود. طراحی سایت انطباقپذیر یک عملیات انسانی است که تعیین میکند یک سایت در دستگاههای مختلف با سایز نمایشگر متفاوت دچار چه تغییراتی شود تا نحوه نمایش سایت برای کاربر مطلوب باشد. این مطلوبیت نمایش شامل موارد زیر میباشد :
- حذف اسکرول افقی سایت
- سازگاری با سایز مختلف نمایشگر
- تغییر رزولوشن
- انتخاب فونت مناسب
- راحتی مطالعه مطالب
- طراحی مناسب برای کاربران موبایل یا موبایل فرندلی (Mobile Friendly)
اهمیت طراحی سایت واکنش گرا برای سئو
طراحی سایت ریسپانسیو از این جهت برای سئو وب سایت حائز اهمیت است که باعث پوشش تمامی کاربران با دستگاهها و مرورگرهای مختلف میشود و این کار باعث افزایش ترافیک سایت میشود و قدرت سئو سایت را افزایش میدهد. دلیل این ادعا این است که بر اساس آمارهایی که خود گوگل در اختیار وب مستران قرار میدهد درصد بالایی از کاربران سایت از طریق موبایل به جستجوی اینترنتی میپردازند و به سایت شما هدایت میشوند. ریسپانسیو بودن وب سایت شما نیاز مخاطب شماست، اگر شما پاسخگوی نیاز کاربرتان نباشید از رقبایتان عقب میمانید. فریم ورک اصلی که برای ریسپانسیو کردن سایت ها استفاده می شود بوت استرپ می باشد، دیگر فریمورکی که برای ساخت سایت ریسپانسیو مورد استفاده قرار میگیرد فریمورک فاندیشن میباشد که دارای رابط کاربری (User Interface) جذابی میباشد اما به اندازه فریم ورک بوت استرپ محبوبیت ندارد. همچنین مدیا کوئری یک تکنیک مربوط به CSS میباشد که این امکان را فراهم میکند تا سایت با سایز نمایشگر دستگاهی که در آن نمایش مییابد انطباق یابد.
نتایج گوگل و سایت واکنش گرا
یکی از شاخص های امتیاز دهی و رتبه گیری در گوگل پارامتر ریسپانسیو بودن است، از آنجا که امروزه فناوری به یک بخش ضروری از زندگی روزمره تبدیل شده است. در نتیجه می بایست که:
طیف گسترده ای از دستگاه هایی که کاربران به واسطه آنها قادر به دسترسی به اینترنت هستند را در نظر گرفت، زیرا انعطاف پذیری، کلید موفقیت در کسب و کار ،به خصوص، کسب و کار آنلاین است. امروزه کاربران از بیشمار نمایشگر در ابعاد بزرگ و کوچک برای دستیابی به صفحات اینترنت استفاده میکنند. تا چندی پیش برای نمایش یک وب سایت در موبایل، طراحی و برنامه نویسی مجزا تحت عنوان Mobile version یا سایت موبایل محور انجام میشد.
۷ مزیت کلیدی طراحی سایت ریسپانسیو
۱- افزایش رتبه گوگل (SEO) و ترافیک سایت
طبق آمار وزارت ارتباطات، تا پایان سال ۹۶ بیش از ۵۳ میلیون ایرانی از اینترنت موبایل استفاده میکنند و ضریب نفوذ آن به ۱۱۰ درصد رسیده است. این آمارها حاکی از آن است که ارائه سرویس از طریق گوشی ضرورتی انکارناپذیر است و اگر سایت شما واکنش گرا باشد، رشد سریع و خوبی از نظر سئو خواهد داشت. گزارشات اخیر گوگل هم نشان میدهد که بهینه سازی سایت برای موبایل و تبلت اهمیت زیادی برای این موتور جستجو دارد.
۲- نقش سایت واکنشگرا در بازاریابی اینترنتی
یکی از شاخص های کلیدی مهم در موفقیت یک کمپین بازاریابی اینترنتی، شاخص نرخ تبدیل است. نرخ تبدیل گویای این است که چند درصد بازدیدکنندگان سایت، تبدیل به مشتری شده اند و پایین بودن آن ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از دلایل که بسیار هم شایع است، تجربه کاربری نامطلوب سایت در موبایل است که به علت کیفیت پایین ریسپانسیو سایت اتفاق می افتد. تصور کنید با صرف کلی هزینه، تعداد زیادی بازدیدکننده به سایت خود هدایت کرده اید اما به دلیل نمایش نامطلوب سایت در موبایل، بسیاری از آنها سایت را ترک می کنند. این موضوع علاوه بر نارضایتی مشتریان باعث می شود که نرخ پرش (Bounce rate) سایت شما نیز افزایش یابد که از دید موتورهای جستجو پوئن منفی محسوب می شود.
3- پویایی سایت
مهمترین مزیت وبسایتهای واکنشگرا نسبت به وبسایتهای قدیمی و معمولی، نمایش کلیه اجزای سایت در قالبی کوچکتر به بازدید کننده وب سایت میباشد. شاید در ابتدا این موضوع از دید شما خیلی مسئله مهمی نباشد اما موضوع فقط این نیست. هنگامی که یک نفر از وبسایت شما بازدید می کند، هر چقدر که سریعتر بتواند به خدمات شما دسترسی پیدا کند، احتمال استفاده از آن خدمات هم بیشتر خواهد بود. در سایتهای واکنشگرا (ریسپانسیو) شما دقیقاً سایت را با سایز و قالب دستگاه بازدیدکننده خواهید دید.
۴- انعطاف پذیری فوق العاده سایت واکنش گرا
هنگام پیاده سازی یک سایت واکنش گرا (ریسپانسیو) میتوانید بخشی از سایت را با توجه به نظر خودتان در گوشیهای موبایل نمایش ندهید و به جای آن چیز دیگری قرار دهید. برای مثال اگر یک نرم افزار اندروید و یا IOS برای سایت خود طراحی کرده باشید، میتوانید وب سایت را متناسب با نسخههای تبلت و یا موبایل نمایش دهید و کاربران را به نصب نرم افزار تشویق کنید.
۵- افزایش سرعت بارگذاری سایت
علاوه بر موارد قبلی، مزیت دیگری که سایت های واکنش گرا (ریسپانسیو) دارند این است که معمولاً با کوچک شدن تمام بخشهای سایت، با چینش مجدد و حذف برخی از قسمت های آن، حجم نسخه موبایل به مراتب کمتر می شود. دقیقاً همین موضوع باعث میشود که سایت شما در گوشی و تبلت بازدیدکننده سریعتر نمایش داده شود. با توجه به اینکه بعضاً سرعت اینترنت در گوشی موبایل و یا تبلت ممکن است پائین تر از حد معمول باشد این موضوع تأثیر خوبی در بازدهی وبسایت شما خواهد داشت.
۶- صرفه جویی در هزینه
قبل از اینکه ویژگی واکنش گرا بودن (Responsive) به صورت گسترده مورد استفاده قرار گیرد (گرچه هنوز هم بعضی ها استفاده نمی کنند!)، اگر کسی میخواست نسخه موبایل برای سایت خود طراحی کند، برای هر نوع دستگاه مجبور بود یک طرح خاص داشته باشد. تصور کنید اگر آن شخص می خواست مثلا برای ۳ دستگاه آی پد، آی فون و کامپیوتر های معمولی قالب طراحی شود چه هزینه ای باید پرداخت می کرد. نکته جالب اینجاست که اگر روزی دستگاه جدیدی به بازار معرفی و به سرعت فراگیر شود، دوباره باید هزینه شود تا برای این دستگاه جدید قالب طراحی گردد. مزیت قالب واکنش گرا آنجا خود را نشان می دهد که سایت شما برای هر ابزاری که در بازار وجود دارد هماهنگ می شود و نیازی به طراحی دوباره قالب نیست.
۷- سبقت از رقیبان
از آنجایی که طراحی واکنش گرا هنوز کاملاً فراگیر نشده است، احتمال دارد که رقیبان شما از این ویژگی بهرمند نباشند. سایت ریسپانسیو شما به مشتریان نشان میدهد که در کار خود حرفه ای هستید و از رقیبان خود جلو تر حرکت می کنید. وقتی سایت شما در تمام مانیتورها بلکه در همه دستگاه های موجود در بازار به زیبایی نمایش داده شود، معنیش این است که از رقیبان خود سبقت خواهید گرفت.
تست ریسپانسیو بودن سایت
ابزار های زیادی هستند که صفحات سایت شما را بررسی و میزان رسپانسیو بودن آن را تعیین میکنند. یکی از بهترین ابزارهای تست ریسپانسیو، ابزار گوگل است که میتوانید برای مشاهدهی آن از لینک زیر کمک بگیرید. تست واکنش گرا بودن سایت